BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

6 tillfällen när ett privatlån är okej att ta

6 tillfällen när ett privatlån är okej att ta

Att ta ett privatlån – även kallat blancolån – är att låna pengar utan säkerhet. Vi på Direkto menar att det finns tillfällen då ett privatlån är en bra idé. Men också tillfällen då du bör fundera en extra gång om privatlån verkligen är rätt lösning. Nedan följer en rad exempel på när vi rekommenderar våra kunder privatlån och situationer då vi rekommenderar att du ska avstå.

Till ansökan

Vid vilka tillfällen är det okej att ta ett privatlån?

Köpa bil eller båt

En bil eller en båt medför nästan alltid en större kostnad sett till försäkring, serviceavgift, bensinkostnad och så vidare. Det kan ta många år att spara ihop till en bil eller båt. Vi menar dock att marginalnyttan av att äga en bil idag kan vara större än att vänta flera år. Pengarna du skulle ha sparat varje månad för att köpa en bil i framtiden kan du istället använda för att betala av på billånet. På lånet tillkommer räntekostnader men om du hittar ett bra billån till en förmånlig ränta menar vi att marginalnyttan av att äga bilen redan idag är värd den extra kostnad ett billån medför. Som vi på Direkto brukar säga: Du måste tänka på procenten.

Renovering

Om du bor i en bostadsrätt eller villa medför en renovering i många fall ett ökat värde på din bostad. Därför tycker vi på Direkto att renoveringar är ett bra skäl att låna pengar för, särskilt om det handlar om en större renovering av till exempel badrum och/eller kök.

En resa

Om dina pengar inte räcker till en resa tycker vi att det är värt att låna pengar för att bekosta den. Det finns dock ett undantag. Om du inte tror att du klarar av att betala av lånet på max 12 månader, lagom till nästa semester, är det ett lån som i slutändan kommer att kosta mer än det smakar. Däremot, om du tror att du klarar av att betala tillbaka lånet inom ett år, kan det vara en klok idé och ge er härliga minnen för livet. Men som skrivet, om det är en bra idé eller inte beror alltså på hur din betalningsförmåga ser ut.

Samla lån och krediter

Ett privatlån kan hjälpa dig i den här sitsen. Om du har köpt hem saker på avbetalning eller sitter på maxade kreditkort rekommenderar vi att ta ett privatlån för att lösa och samla dessa lån till ett. I många fall ger ett samlat lån lägre räntekostnader vilket medför en lägre månadskostnad för dig.

Starta eget företag

En väldigt bra idé om du har en plan för hur du ska betala av lånet. Om du har tänkt igenom det noga kan detta bli ditt livs investering.

Oförutsedda utgifter

Ingen är helt säker från oförutsedda utgifter. Kanske har du upptäckt en fuktskada, att taket läcker eller att diskmaskinen gått sönder. Då är det skönt att veta att ett privatlån snabbt kan lösa detta.

Till ansökan

Vid vilka tillfällen ska man avstå från att ta ett privatlån?

Betala räkningar

Det är skillnad på att ta ett privatlån för att samla alla smålån och krediter och att ta ett privatlån för att betala av ”vanliga” räkningar. Om du måste ta ett privatlån för att kunna betala räkningar är det något som inte stämmer och du bör genast ta kontroll över din ekonomi vilket du kan få hjälp med i vår guide. Läs mer här.

Shopping

Kanske ser du en snygg väska, ett par skor eller ett klädesplagg du gärna vill ha – men som du vet att du egentligen inte har råd att köpa. Då är ett privatlån inte en bra idé. Fundera över din livsstil och sluta med att leva över dina tillgångar innan du har försatt dig själv i en svår ekonomisk knipa.

Om du redan har ett större privatlån

Fråga dig själv varför du ska ta fler lån om du redan har ett stort privatlån. Vad är syftet? Har du räknat ordentligt på kostnaderna om du skulle ta ännu ett lån? Finns det en risk att du försätter dig själv i en svår ekonomisk situation? Kanske kan du avvakta med detta lån tills du har betalat av det första.

Relaterade artiklar:

7 VÄRDEFULLA TIPS ATT TÄNKA PÅ NÄR DU SKA LÅNA PENGAR

ATT TÄNKA PÅ NÄR DU SKA LÅNA PENGAR GENOM EN LÅNEFÖRMEDLARE

TIPSEN FÖR HUR DU SKA TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI

Kommentarsfältet är nu stängd för detta inlägg.

Vill Du Kontakta Oss?

Direkto AB, Org.nr. 556962-9404
Vasagatan 28, 111 20 Stockholm

Map

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

info@direkto.se