BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

FI går inte vidare med amorteringskravet

FI går inte vidare med amorteringskravet

“FI går inte vidare med amorteringskravet” heter det här på morgonen på Finansinspektionens sida. Kammarrättens dom i Jönköping häromdagen verkar ha spelat en roll i beslutet att skrota amorteringskravet (för denna gång), samtidigt som man säger att amorteringskravet behöver “komma på plats”. Vidare säger FI att rättsläget är osäkert och därför behöver FI:s mandat förtydligas. FI väljer således att inte gå vidare med amorteringskravet.

Planen var att amorteringskravet skulle vara på plats från och med den 1:a augusti 2015 och detta kommer då alltså inte att ske. FI säger vidare att man har gjort en annan tolkning av lagen än den Kammarrätten i Jönköping har gjort, även om FI delar Kammarrättens syn att det inte ska finnas några tveksamheter när reglerna träder i kraft.

Vi på Direkto ser följande omedelbara effekter av detta:
– De som hade för plan att köpa bostad som inte kunde amortera enligt den relativt aggressiva plan som FI hade med de nya amorteringskraven kommer att andas en lättnadens suck.
– Fastighetsmäklare skulle ha fått det väsentligt mycket jobbigare efter 1:a augusti då utbudet förmodligen skulle ha minskat drastiskt (då nya lån skulle innebära mycket högre kostnad varje månad).
– På kort sikt kommer efterfrågan på lägenheter att minska då man inte behöver skynda sig att få till en affär innan sommaren.
– På längre sikt kommer Bostadspriserna förmodligen att få sig ytterligare en skjuts uppåt.

Pressmeddelandet från FI kan ni läsa om ni följer länken nedan. Pressträff hålls 09:30.

FI går inte vidare med amorteringskravet

Bli den första med att lämna en kommentar.

Lämna kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

Vill Du Kontakta Oss?

Direkto AB, Org.nr. 556962-9404
Vasagatan 28, 111 20 Stockholm

Map

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

info@direkto.se