BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Telefontider:
09:00-18:00 måndag-torsdag
09:00-15:30 fredag
12:00-13:00 lunchstängt

Hållbar bank

Hållbar bank

Är din bank hållbar? – Hållbarhet bör vara ett mått som du bedömer din bank efter

Hållbarhet har med åren blivit ett allt viktigare mått som konsumenter bedömer de bolag som de väljer att göra affär med och hur de konsumerar i största allmänhet. Hur miljövänlig är bilen man ska köpa? Är sköljmedlet svanenmärkt? Bör man äta vegetariskt för att det är mer miljövänligt? På senare tid har problemformuleringen “Hur hållbar är din bank” fått allt mer fokus och privatpersoner och företag bryr sig i allt högre grad om var de har sina pengar, vilken förvaltare som tar hand om deras fonder och vad enskilda företag gör av den finansiering som bankerna och därmed bankernas kunder tillhandahåller. Det är inte enkla frågor att sätta sig in i, men som tur är behöver vi inte vara experter på området själva utan har hjälp av olika institutioner. 

Till saken hör att det inte bara är viktigt att handskas med hållbara banker ur ett etiskt perspektiv för privatpersoner och företag, utan även ur ett varumärkesperspektiv för företagen. Många företag och större organisationer är, med all rätt, mycket oroliga för att deponera sina pengar på fel bank, och eller göra affär med en sådan. Hur skulle det påverka företagets image och varumärke om det uppdagades att de gjort affärer med en bank som inte haft en hållbar hållning? En bank som har bidragit till att kränka mänskliga rättigheter genom att låna ut pengar till en despot, en bank som stött handel med vapen, en bank som bidragit till klimatförändringar genom skövling av regnskog eller en bank som hjälpt institutioner att upprätthålla korrupta system?

Fair Finance Guide är en sådan institution som man kan vända sig till för att förenkla analysen av den bank man vill göra affär med. Fair Finance Guide hjälper dig att besvara frågan “hur hållbar är din bank”? Fair Finance Guide är ett internationellt initiativ som genom sin metod att kartlägga bankerna bidrar till större öppenhet och transparens. På deras hemsida kan du till exempel jämföra hur Swedbank förhåller sig jämfört med Nordea i fråga om hur bankerna upprätthåller sina hållbarhetslöften kring korruption och skatteflykt. Du kan jämföra SEB och Handelsbanken i fråga om hur de investerar i gruvföretag som orsakar miljöförstöring och kränker mänskliga rättigheter. Enkelt och med några knapptryckningar. De har även en hållbarhetsranking av de svenska bankerna som visar en sammanställning. Idag (2017-11-16) korades Ekobanken till vinnaren. Grattis säger vi på Direkto!

På Fair Finance Guides hemsida kan du också läsa om vad du kan göra för att bidra till mer hållbara banker i framtida:

1) Skicka ett meddelande till banken.
2) Byt bank
3) Sprid Fair Finance Guide till fler

Detta är bra råd som vi som låneförmedlare känner igen oss i. Att “shoppa runt” är det bästa sättet att säga ifrån. När du och många andra väljer att säga ifrån eller rent av flytta så leder det till konsekvenser för bankerna. Vi vill med denna artikel bidra till punkt 3 – att sprida budskapet. Kämpa på!

FORTSATT LÄSNING OM HÅLLBARA BANKER:
https://fairfinanceguide.se/

Kommentarsfältet är nu stängd för detta inlägg.

Vill Du Kontakta Oss?

Direkto AB, Org.nr. 556962-9404
Fleminggatan 85, 112 45, Stockholm

Map