BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

Hur mycket kan jag låna? Att tänka på.

Hur mycket kan jag låna? Att tänka på.

Hur mycket kan jag låna?

Det är en fråga vi på Direkto ofta får, och det är en fråga som egentligen bara du själv kan besvara. Här är dock några tips på vad du bör tänka på.

– Hur mycket du kan låna beror främst på din återbetalningsförmåga. Frågan bör ställas om till hur mycket ska jag låna? Det viktigaste man bör ha i åtanke är att det är ett lån som måste betalas tillbaka. Hur självklart det än må låta så är det något låntagare ofta glömmer. De fokuserar på vad de ska köpa snarare än återbetalningen som följer när de tar lånet.

– Vidare beror hur mycket du kan låna på din individuella situation. Bankerna som beviljar blancolån tittar på din individuella situation. Bankerna frågar sig själva hur mycket de kan låna ut till dig. Varje bank bedömer situationen annorlunda. Beslutet fattas på faktorer som din nuvarande lön, din anställningsform (fast, prov, tim, osv), hur mycket du har tjänat de senaste åren (din taxerade inkomst), nuvarande skuldsättning, om du har en medsökande och dennes situation, riskfaktorer (t.ex. betalningsanmärkningar) osv. Detta är inte något du kan ändra på, på kort sikt, men det är värt att ha det i åtanke som en eventuellt förklaring varför man t.ex. inte får hela lånebeloppet som man har sökt beviljat.

– Din disponibla inkomst är en annan faktor som du bör tänka på när du frågar dig hur mycket kan just jag låna. Skriv ner alla dina kostnader på ett papper, tänk efter noggrant så du inte missar något, räkna ihop totalbeloppet. Dra därefter av det beloppet från det du får i lön efter skatt. Den siffran ska betala rörliga kostnader som mat, kläder och nöjen. Därefter ska du ha en del pengar över. Ränka med en rejäl felmarginal, t.ex. om du har 5,000 kr kvar efter kostnader, räkna med att du bara har 2,000 kr kvar efter felmarginal. Det är den månadskostnad som du bör tänka på att kunna ta för att återbetala ett lån.

Tänk på dessa tre punkter ovan när du bestämmer dig själv bestämmer svaret på hur mycket kan jag låna.

– När du har bestämt dig för hur mycket du kan låna bör du ställa bankerna mot varandra, t.ex. genom oss, för att försäkra dig om att du får den lägsta räntan och bästa villkoren.

Till ansökan

Hur mycket kan jag låna?

Hur mycket kan du låna? Det beror på…

Bli den första med att lämna en kommentar.

Lämna kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

Vill Du Kontakta Oss?

Direkto AB, Org.nr. 556962-9404
Vasagatan 28, 111 20 Stockholm

Map

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

info@direkto.se