BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

Ränteavdrag privatlån

Ränteavdrag privatlån

Vad innebär det att dra av räntan på privatlån

Du kan dra av räntan du har betalat på privatlån under föregående år. Du kan dra av det mot ränteintäkter krona för krona (kvittas) och om du har haft mer räntekostnader än ränteintäkter så kan du dra av det mot inkomst av arbete.

  • Räntekostnader: T.ex. ränta betalad på privatlån, bolån och kreditkort.
  • Ränteintäkter: T.ex. ränta som du har fått på ditt sparkonto eller lönekonto

Hitta ett förmånligt privatlån genom oss. Klicka här>>

Om räntan du har betalat under förra året är mindre än 100 000 kr totalt så kan du göra ränteavdrag mot skatteinbetalningar med 30% av beloppet. T.ex.: Om du har haft 10 000 i räntekostnader, så kan du dra av 3 000 kr på den skatt du har betalat. Skulle du innan ränteavdraget ha fått tillbaka 1 000 kr i skatteåterbäring blir det efter ränteavdraget 4 000 kr (1 000 + 3 000).

För räntekostnader som överstiger 100 000 kr får du dra av 21% av räntan på det belopp som alltså överstiger 100 000 kr. En så stor räntekostnad under ett år brukar hänga ihop med bolån, inte privatlån. Har man t.ex. haft 150 000 kr i räntekostnader ett år får man alltså dra av 30% på 100 000 kr (=30 000 kr) och 21% på 50 000 kr (=10 500 kr). Totalt 40 500 kr.

Räntor på dessa lån är avdragsgilla 

Du kan dra av räntor på:
– Privatlån (”blancolån”, ”lån utan säkerhet”, ”konsumtionslån”)
– Billån
– Bolån
– Skulder på kreditkort
– Sms-lån och snabblån.

Har du det senare, sms-lån och snabblån, bör du genast se över möjligheten att samla lån och krediter genom oss för räntorna kan vara skyhöga på sådana lån. Och avgifter, höga sådana, som dessa lån ofta är förknippade med, är inte avdragsgilla (se mer om det nedan).

Med ett avdragsgillt lån menas att du enligt lag får dra av räntan på detta lån (dvs göra ränteavdrag i deklarationen). Räntan är avdragsgill säger man. Avdragsgilla räntor är räntor på de ovan nämnda lånen, men CSN ränta och räntekostnader påförda för försening kan inte avdragsgilla.

Ränteavdrag kallas även för räntereduktion. Det är en term som man med fördel använder när man kvittar räntekostnader mot högre ränteintäkter och därmed reducerar ränteintäkterna som ska beskattas.

Hur påverkar ränteavdraget den ränta jag betalar på privatlån?

Effekten av ränteavdraget är att du i efterhand får dra av 30% av räntan du har betalat (förutsätter här att man inte betalar mer än 100 000 kr i ränta per år på privatlån). Har du en nominell ränta som är på 10% blir därför den effektiva räntan justerat för ränteavdraget 7%. Här är några exempel:

Hitta ett förmånligt privatlån genom oss. Klicka här>>

Nominell ränta / Ränta justerad för ränteavdraget

20% /  14%
15% /  10,5%
12% /  8,4%
8% /  5,6%
7% /  4,9%
6,5% /  4,55%
6% /  4,2%
5,5% /  3,85%
5% /  3,5%
4,5% / 3,15%
4% /  2,8%
3,5% /  2,45%
2,95% /  2,1%

Så här deklarerar du ränteavdraget

Den undre gränsen för vad du kan dra av är 1 000 kr i sammanlagda ränteutgifter. Banker rapporterar automatiskt in ränteintäkter och räntekostnader som du har haft under året. Dessa bör synas på din deklaration som du får av Skattemyndigheten. Det är det som kallas de förtryckta beloppen, och just ränteintäkter och räntekostnader syns under rubriken Kapital på din deklaration. Även om dessa uppgifter finns med bör du kontrollera så att de är korrekta genom att jämföra beloppen med slutbesked som du bör ha fått från respektive bank. Slutbesked, eller sammanställningar, får du normalt sätt per brev i början av året. Du kan även se siffrorna genom att logga in till din bank.

Saknas ett lån och den räntekostnad du har haft för lånet på din deklaration så kan du skriva räntekostnaden och noter i Övriga upplysningar vilken bank eller långivare det gäller. En anledning varför det händer är att någon annan person står på lånet du tagit. Då dyker den kostnaden upp i de förtryckta siffrorna på dennas deklaration. Du kan du välja att dela upp räntekostnaden enligt nedan.

På skatteverkets hemsida så lyder formulering så här: ”Det är bara för räntor på lån som du själv varit personligen betalningsansvarig för som du kan göra avdrag.Om du begär avdrag för ränta som du inte har fått kontrolluppgift på, ska du lämna uppgift om långivarens namn i inkomstdeklarationen (t.ex. under Övriga upplysningar). Om långivaren är en privatperson, ska du också lämna uppgift om dennes personnummer eller adress.”

Observera att i det förtryckta beloppet kan utdelning från fonder och aktier ingå och som tidigare skrivits ränta på sparkonton och dylikt.

Så här delar du upp ränteavdraget

Grundläget är att man delar räntekostnader 50/50 med den man står på lånet med. Så har ni en kostnad på ett lån på 10 000 kr så kommer 5 000 kr vara förtryckt på dig och 5 000 kr på din medlåntagare.

Det går att i förväg säga till banken att ränteavdraget ska ske med en annan fördelning än 50/50. Har du inte gjort det är det inte för sent utan ni kan justera det på deklarationen genom att stryka beloppet och skriv ett annat lägre eller högre belopp (max den totala räntekostnaden förstås). Deklarerar du online kan du ändra beloppet i den ruta där räntekostnaden anges. Gör då också en notering på deklarationen eller i övrigt-fältet och referera till medlånetagaren som stått på lånet och att denna också kommer att göra en justering, den motsatta. Dvs, ökar du räntekostnaden från 5 000 kr till 7 000 kr (en ökning med 2 000 kr) så ska medlånetagaren sänka sin kostnad från 5 000 kr till 2 000 kr.

Det kan vara smart att göra en sådan justeringar när medlånetagaren inte har en ränteintäkt att kvitta räntekostnaden mot, eller några skatter som denna betalat på lön. Är din medlånetagare t.ex. student och denna inte haft någon lön under föregående år så kommer denna person heller inte kunna göra några ränteavdrag även om ni har haft privatlånet tillsammans. Glöm inte att föräldrapenning och arbetslöshetskassa (a-kassa) är skattade intäkter och därför kan man göra ränteavdrag mot skatt som dragits mot dessa intäkter.

Hitta ett förmånligt privatlån genom oss. Klicka här>>

Du kan inte dra av avgifter som rör privatlånet

I samband med att du tar ett lån så brukar banker ofta ta en uppläggningsavgift. Dessutom kan aviavgifter tillkomma på de fakturor som skickas ut. Sådana kostnader kan du inte dra i samband med din deklaration.

Du kan inte dra av räntor på CSN lån och inte heller räntepåslag

Ränta som betalas på CSN lån kan inte dras av. Det finns nämligen särskilda regler som rör dessa lån. Räntapåslag som du kan ha fått, för att du t.ex. inte har betalat dina fakturor i tid, är ett annat exempel på ränta som du inte kan dra av.

Räntekostnadsersättning är avdragsgill

I samband med att man löser ett lån i förtid, med fast ränta oftast, så kan man bli skyldig att betala en räntekostnadsersättning. Det gäller ofta förtidslösen av bolån. Denna kostnad eller ersättning räknas som en räntekostnad och är avdragsgill.

Hitta ett förmånligt privatlån genom oss. Klicka här>>

Kommentarsfältet är nu stängd för detta inlägg.

Vill Du Kontakta Oss?

Direkto AB, Org.nr. 556962-9404
Vasagatan 28, 111 20 Stockholm

Map

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

info@direkto.se