BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

Vad är amortering?

Vad är amortering?

Har man tagit lån på banken, som exempelvis bolån, billån eller privatlån så räknar banken med att man också betalar tillbaka lånet. Det som är bra är att man inte behöver betala tillbaka hela summan med en gång utan man kan dela upp det i mindre belopp som man betalar in varje månad. Denna uppdelning i mindre belopp är det som kallas för amortering.

Beroende på hur mycket pengar man amorterar varje månad tar det olika långt tid hur snabbt man blir av med lånet. Ju större summor man amorterar varje månad desto snabbare blir man av med lånet.


Extraamortering

Det vi på Direkto rekommenderar våra kunder när de ska ta ett privatlån genom oss är att de amorterar så stora summor de kan utan att det blir ansträngande för ekonomin. Om man inte är helt säker på hur mycket man kommer att kunna amortera max när man precis tagit lånet rekommenderar vi att man hellre lägger lånet på lite längre tid och amorterar lite mindre varje månad. Då kan man istället göra extraamorteringar på valfritt belopp de månader man har mer pengar över.

 

Ju högre amorteringstakt desto mindre ränta

Förutom att amortera på lånet över en förutbestämd tid – så kallat löptid – måste man också betala ränta till banken. Läs mer om vad ränta är här.

Allt annat lika så kommer lånet att kosta mindre i ränta ju snabbare man lyckas amortera på lånet. Alltså ju högre amorteringstakt desto mindre räntekostnader. Detta är förstås en mycket viktig faktor när man ska bestämma över hur lång löptid man ska ha lånet på. Skillnaden kan vara på tiotusentals och till och med hundratusentalskronor som man kan undgå från att spendera helt i onödan om det är så att man har utrymme i sin ekonomi att amortera mer och korta ner löptiden på lånet.

 

Rak amortering eller annuitetslån?

En del banker erbjuder en återbetalningsmodell som heter rak amortering och en del erbjuder annuitetslån.

Läs mer om rak amortering här.

Läs mer om annuitetslån här.

Beroende på vilken återbetalningsmodell man har på sitt lån avgör det hur mycket man har i månadskostnad för lånet.

 

Med månadskostnad menas:

 

Amortering + Ränta + Eventuella administrativa avgifter som exemeplvis aviavgifter = Månadskostnad

 

Kort beskrivet så innebär rak amortering att man amorterar precis lika stort belopp på lånet varje månad. Därmed betalar man mindre och mindre i ränta för varje månad eftersom lånet ju blir mindre för varje månad. Totalt sätt så sjunker därför den totala månadsavgiften varje månad.

Allt annat lika är fördelen med rak amortering lägre räntekostnader totalt över hela lånets löptid jämfört med annuitetslån. Nackdelen kan vara att månadskostnaden kan kännas ansträngade för ekonomin i början då den är högre.

Annuitetslån innebär istället att man amorterar en fast total månadskostnad på lånet. Indirekt betyder det att man i början av löptiden betalar mer i ränta och mindre i amortering. Vartefter tiden går minskar räntekostnaden i takt med att amorteringsdelen ökar. Men den totala månadskostnaden är alltid densamma.

Allt annat lika är fördelen med annuitetslån att man alltid vet hur mycket som ska betalas in varje månad vilket kan vara skönt. Nackdelen är det som är fördelen för rak amortering. Det vill säga den totala räntekostnaden blir generellt sätt högre för ett annuitetslån kontra rak amortering.

 

 

Kommentarsfältet är nu stängd för detta inlägg.

Vill Du Kontakta Oss?

Direkto AB, Org.nr. 556962-9404
Vasagatan 28, 111 20 Stockholm

Map

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

info@direkto.se