BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

Boendekostnad

Boendekostnad

Den totala kostnaden för ens boende är vad man kallar boendekostnad. I boendekostnaden räknar man in alla kostnader som är relaterade till bostaden som hyran eller avgiften, eventuell bolåneränta, amortering och försäkring, värme och elkostnader.


Hur räknar man ut boendekostnaden?

I samband med att du vill ta ett lån räknar bankerna ut boendekostnaden och kollar då alltså på vilken kostnad som finns för boendet. När banken räknar ut det gör de ingen skillnad på om man är en hel familj i hushållet eller en person. Boendekostnaden är detsamma. Skulle du eller din familj vända er till banken för ett lån är det bland annat boendekostnaden banken räknar ut för att kunna avgöra storleken på ett lån som du eller ni skulle klara av. Boendekostnaden räknas in i kvar-att-leva-på kalkylen (KALP).

Är boendekostnaden olika på en bostadsrätt och en hyresrätt?

Skulle det gälla en hyresrätts behöver du inte räkna med ränta, amortering och värme. Utöver en hemförsäkring som behöver betalas både när det gäller hyresrätt och bostadsrätt behöver du även lägga till bostadstillägg i beräkningarna när det gäller en bostadsrätt. Ska du räkna ut boendekostnaden på en villa är det fler kostnader som ska räknas in i beräkningen. Då tillkommer underhållskostnader, fastighetsskatt men också en villaförsäkring.

När behöver jag räkna ut min boendekostnad?

Som tidigare nämnt räknar banken ut din boendekostnad för att kunna avgöra hur stort lån du skulle klara av. Försäkringskassan har en högsta godtagbara boendekostnad vilket gör att de också räknar ut boendekostnad men på ett annat sätt än vad bankerna gör. Skulle du bestämma dig för att ansöka om bostadsbidrag behöver boendekostnaden beräknas. Den används då för att avgöra storleken på bidraget som du kan få.


bankränta

Kommentarsfältet är nu stängd för detta inlägg.

Vill Du Kontakta Oss?

Direkto AB, Org.nr. 556962-9404
Vasagatan 28, 111 20 Stockholm

Map

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

info@direkto.se