BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

Budget

Budget

En budget är en typ av ekonomisk plan för framtida intäkter och utgifter. En budget används av så väl privatpersoner som företag för att bland annat förbereda för oförutsedda utgifter eller för att kunna planera en verksamhet.


Hur sätter jag ihop en budget?

När du ska sätta ihop din egen budget för framtiden behöver du se över din inkomst och även dina utgifter. Detta kan såklart variera en del beroende på vilken månad eller period du väljer att kolla på. När du ser över dina utgifter kan det vara bra att dela in det i kategorier som exempelvis, mat, kläder, nöje, bil mm. Detta gör det enklare att se hur din inkomst fördelas och hur du vill lägga upp din framtida budget.

Hur sätter vi ihop en hushållsbudget om vi är fler i hushållet?

En hushållsbudget fungerar ungefär som en vanlig budget. Du räknar då ihop den gemensamma inkomsten i hemmet, är du ensam inkomsttagare är det endast din inkomst som du ska basera intäkterna på. Sedan räknas även dina utgifter- eller era gemensamma utgifter ihop.

Poängen med en hushållsbudget är att se att ekonomin går ihop och att man inte överkonsumerar. Man vill gärna också spara en del pengar varje månad för att ha en buffert och för att ha pengar över till framtida större köp. Vissa väljer också att sätta upp en hushållsbudget för att få en tydligare bild av hur deras inkomster fördelas. Skulle det vara så att man är missnöjd eller att budgeten inte går ihop kan man behöva omprioritera och även skära ner på vissa utgifter alternativt öka inkomsten, eller båda alternativen i kombination.

Så här kan du gå tillväga:

Räkna ihop hushållets inkomster
Gör en uppskattning över din/era framtida inkomster så att du/ni vet hur mycket ni kan budgetera för.

Gör en sammanställning över era kostnader
Därefter är det bra att se över de primära och fast utgifterna hushållet har. Här ingår även kostnader för mat, transport och annat som är nödvändigt.

Sparande
När både inkomster och utgifter har sammanställts behöver man se så att det går ihop, alternativt göra justeringar, så att det går ihop. Skulle det vara så att inkomsterna är större än utgifterna finns det plats för sparande. När det gäller sparande väljer många att ha en så kallad buffert som ska skydda hushållet vid oförutsedda händelser.

Vad ingår i min hushållsbudget?

Inkomsten brukar bestå av den gemensamma lönen men kan även komma från stöd och bidrag som t.ex. barnbidrag om det finns barn i hushållet. Gåvor är en annan form av inkomst som också räknas in i hushållsbudgeten.

Utgifter består oftast av kostnader som är kopplade till boendet som t.ex. hyra, avgift, ränta, el, värme, bredband, försäkring mm. Matkostnaderna och övriga kostnader kopplade till förbrukningsvaror i hemmet räknas också in. Även intressen, nöjen, transportkostnader, djur och heminredning läggs till i hushållsbudgeten. De hushåll som även har valt att spara behöver räkna in detta under utgifter i budgeten.

Hur förbättrar jag min hushållsbudget?

Skulle du/ni inte vara nöjda med budgeten kan det vara bra att se över hur utgifterna kan omfördelas eller helt enkelt slopas helt. När det kommer till de fasta kostnaderna som bredband, el och värme kan det vara bra att se över avtalen man har. Finns det något billigare alternativ som skulle kunna minska den utgiften? En annan utgift som brukar vara lite lättare att skära ner på är transportkostnader. Kör du bil kanske det istället går att ta dig dit du ska kommunalt eller kanske kan du till och med välja att cykla istället. Prenumerationer är en annan utgift som ofta dras automatiskt genom autogiro som lätt glöms bort. Kanske har man flera tjänster ingång samtidigt som egentligen kan reduceras till färre. Har du lån och krediter så kan du samla lånen till bättre villkor genom oss.

Hur blir man rik? Det är en fråga många ställer sig – det var faktiskt ett av de vanligaste sökfraserna på Google förra året. Läs vår roliga och kanske uppmuntrande artikel: Hur blir man rik?

Kommentarsfältet är nu stängd för detta inlägg.

Vill Du Kontakta Oss?

Direkto AB, Org.nr. 556962-9404
Vasagatan 28, 111 20 Stockholm

Map

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

info@direkto.se