BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

Vad är a-skattesedel

Vad är a-skattesedel

A-skattsedel är ett dokument som visar arbetsgivaren vilken skattesats arbetsgivaren ska utgå ifrån när sociala avgifter och skatter ska betalas för den anställde.


A-skattesedel

Skatten arbetsgivaren ska betala in för en anställds inkomst kallas A-skatt. Beloppet ska framgå på lönebeskedet till den anställde. För att se beslutet om preliminär A-skattsedel behövs en inloggning via Mobilt BankID eller Bank-ID på Skatteverkets hemsida.

Hur får man en a-skattesedel

Oavsett om du har en tim-, prov- eller tillsvidareanställning eller en annan anställningsform kan du ta fram en A-skattsedel. Dokumentet lämnas till arbetsgivaren för att rätt skatt sedan ska dras från din lön. Beloppet som ett företag betalar ut i lön till arbetstagaren är efter avdragen skatt. Är det så att ett bolag har A-skattsedel har bolaget möjlighet att betala in skatterna för dig och de sociala avgifter som tillkommer företaget på din lön.  Även pensionärer kan hämta ut en a-skattesedel.

Du kan beställa a-skattesedel via ett skattekontor eller via skatteverkets beställningstjänst. Är det så att en lägre skattesats än den som framgår önskas behöver det ske en så kallad jämkning av A-skatt. En anledning till detta kan exempelvis vara att man har flera arbetsgivare.

 

 

Kommentarsfältet är nu stängd för detta inlägg.

Vill Du Kontakta Oss?

Direkto AB, Org.nr. 556962-9404
Vasagatan 28, 111 20 Stockholm

Map

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

info@direkto.se